- Target:
- Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου
- Region:
- Cyprus
- Website:
- www.facebook.com
Στόχος της ‘Ομάδας δράσης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόσληψης στη Δημόσια Εκπαίδευση’ είναι η άμεση κινητοποίηση για τροποποίηση του ισχύοντος απαρχαιωμένου και άδικου συστήματος πρόσληψης εκπαιδευτικών στη Μέση Εκπαίδευση.
Κατά την άποψή μας, η διατήρηση της υφιστάμενης λίστας καταδικάζει το εκπαιδευτικό σύστημα σε στασιμότητα, εφόσον ο διορισμός των εκπαιδευτικών στηρίζεται κατά βάση στο κριτήριο της αρχαιότητάς τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ουσιαστικά προσόντα των υποψήφιων εκπαιδευτικών (βαθμολογία, μεταπτυχιακοί τίτλοι, εμπειρία, κλπ).
Λόγω αυτής της στρέβλωσης και λόγω της απουσίας επαγγελματικού προσανατολισμού και προγραμματισμού, οι κατάλογοι διογκώνονται συνεχώς και ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών αποδέχεται τον διορισμό του σε μεγάλη ηλικία και χρόνια μετά την απόκτηση του πρώτου πτυχίου. Ταυτόχρονα, πολλοί νέοι πτυχιούχοι που έχουν τη φιλοδοξία και την όρεξη να προσφέρουν στη Μέση Εκπαίδευση μένουν στην ανεργία.
Τι προτείνουμε:
1) Σταδιακή αντικατάσταση της επετηρίδας σε βάθος χρόνου (5-10 ετών αναλόγως). Θα μπορούσε επί παραδείγματι, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου συστήματος 80% να διορίζεται από τον παλιό κατάλογο και 20% από τον καινούργιο που θα προκύψει μετά από γραπτές εξετάσεις και αξιολόγηση βάσει ενός οργανωμένου συστήματος μοριοδότησης (το ποσοστό διορισμού από τον καινούργιο κατάλογο θα αυξάνεται κάθε χρόνο και αναλόγως θα μειώνεται το ποσοστό από τον παλιό μέχρι την τελική συγχώνευση των δυο).
2) Θέσπιση ενός συστήματος μοριοδότησης στο οποίο θα συνυπολογίζονται τα ακόλουθα : βαθμός πτυχίου, έτος απόκτησης πτυχίου, μεταπτυχιακοί ή/και διδακτορικοί τίτλοι, υπηρεσία στην ΕΦ, διδακτική εμπειρία στη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων, λοιπά προσόντα (ξένες γλώσσες, παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων). Με βάση αυτό το σύστημα μοριοδότησης, θα διαμορφώνεται ένας κατάλογος από τον οποίο θα γίνονται ο διορισμοί αναλόγως των αναγκών των δημοσίων σχολείων.
3) Διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων που θα αξιολογούνται από ακαδημαϊκούς και θα διεξάγονται κάθε 2 χρόνια.
4) Ο διορισμός θα γίνεται μετά από επιτυχή ολοκλήρωση της παιδαγωγικής κατάρτισης του υποψηφίου. Δηλαδή, αφού ο υποψήφιος περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις και αξιολογηθεί επιπλέον με βάση το σύστημα μοριοδότησης, να περνά στο στάδιο της παιδαγωγικής κατάρτισης και να υπογράφει σύμβαση διορισμού μόνο κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος αυτού. Ένα οργανωμένο πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης και ‘δοκιμασίας’ μέσω πειραματικών και δειγματικών διδασκαλιών αντικαθιστά την όποια σκέψη περί προφορικής εξέτασης, την οποία κρίνουμε ως μη λειτουργική για λόγους διασφάλισης της διαφάνειας της διαδικασίας.
5) Θα υπογράφονται συμβόλαια 5 ετών με την προοπτική μονιμοποίησης μετά τα δέκα έτη επιτυχούς εκπαιδευτικής υπηρεσίας. Παράλληλα θα ήταν καλό να μελετηθεί η σύσταση ενός οργανωμένου μηχανισμού συστηματικής αξιολόγησης, καταγγελίας και απομάκρυνσης από τα σχολεία εκπαιδευτικών που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Επισημαίνουμε ότι τα παραπάνω σημεία αποτελούν μόνο τις βασικές αρχές, με βάση τις οποίες θα διαμορφωθεί μία τελική εφαρμόσιμη πρόταση μετά από ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων. Ένα οξύ πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της αναλογίας μεταξύ Κυπρίων και κοινοτικών. Η άριστη γνώση της ελληνικής σε συνδυασμό με μία σειρά από άλλα κριτήρια, τα οποία μπορούν να συζητηθούν μεταξύ των αρμοδίων φορέων σε κατοπινότερο στάδιο μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την είσοδο κοινοτικών στην κυπριακή εκπαίδευση προς όφελος των Κυπρίων, αλλά χωρίς να θυσιάζεται το ποιοτικό κριτήριο. Θα θέλαμε να ακουστούν και τα δικά σας σχόλια, απόψεις και εισηγήσεις και ευελπιστούμε σε μια δημιουργική συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.
Αν συμφωνείτε με τις συγκεκριμένες βασικές αρχές και αν θέλετε να στηρίξετε την προσπάθειά μας, σας παρακαλούμε να υπογράψετε το παρόν κείμενο. Στόχος μας είναι η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων υπογραφών και η αποστολή των προτάσεών μας σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, κόμματα) για περαιτέρω συζήτηση.
Μαρία Αλεξάνδρου (Φιλόλογος, Ερευνητική βοηθός, Πανεπιστήμιο Αμβούργου),
Ανδρέας Σεραφείμ (Φιλόλογος, Υπoψήφιος Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας, UCL),
Γιώργος Βασιλειάδης (Φιλόλογος, Υπoψήφιος Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Σορβόννης),
Χρύσανθος Χρυσάνθου (Φιλόλογος, Υπoψήφιος Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπίστημιο Οξφόρδης),
Κυριακή Ιωαννίδου (Φιλόλογος, Υπoψήφια Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας, UCL).
You can further help this campaign by sponsoring it
The Πρόταση Μεταρρύθμισης Καταλόγου Διοριστέων petition to Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου was written by Ομάδα δράσης αδιόριστων εκπαιδευτικών and is in the category Education at GoPetition.